Ihmissuhteet – yksi tärkeimmistä asioista terveyteesi ja onnellisuuteesi liittyen
ihmissuhteet, terveys, positiivinen psykologia, hyvinvointi
ihmissuhteet, terveys, positiivinen psykologia, hyvinvointi
508
post-template-default,single,single-post,postid-508,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,side_area_uncovered

Ihmissuhteet – yksi tärkeimmistä asioista terveyteesi ja onnellisuuteesi liittyen

Jos mietit mitkä asiat ovat tärkeitä terveytesi kannalta, mietit varmaan ensimmäisenä terveellisiä ruokailutottumuksia, sokerin vähentämistä, liikunnan lisäämistä, terveyteen haitallisesti vaikuttavien tapojen (esim. tupakointi) lopettamista. Yllättyisitkö, jos kertoisin, että läheiset ihmissuhteet saattavat vaikuttaa terveyteesi enemmän, kun yllä mainitut asiat? En nyt tarkoita sitä, että ei kannattaisi syödä terveellisesti tai liikkua 😀 Haluan vaan herätellä ajattelemaan sitä, miten suuri merkitys läheisillä ihmissuhteilla on.

Olin aikaisemmin luullut ymmärtäväni ihmissuhteiden merkityksen, mutta vasta opiskeltuani positiivista psykologiaa, ymmärsin, miten suuri merkitys läheisillä ihmissuhteilla oikeastaan onkaan! On tutkittu, että henkilöt, joilla on läheisiä ihmissuhteita joko ystävien, perheen tai yhteisöllisyyden kautta ovat onnellisempia, terveempiä ja elävät pidempään, kun ne, joilla ei ole läheisiä ihmissuhteita. Yksinäisyyden on todettu olevan myrkyllistä. Yksinäiset ovat onnettomampia, heidän terveytensä voi alkaa reistailemaan pahasti jo keski-iässä, heidän aivotoimintansa heikkenee nopeammin ja he kuolevat nuorempina. Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan se, miten tiiviisti vietämme aikaa toisten kanssa, saattaa elinajanodotteen kannalta osoittautua yhtä tärkeäksi, kun liikunta! Useat tutkimukset ovat osoittaneetkin, että eliniänodote ja sosiaaliset suhteet ovat erottomattomasti sidoksissa toisiinsa. Ihmissuhteet vaikuttavat positiivisesti myös todennäköisyyteen parantua sairauden sattuessa.

Yksi selittävä tekijä sille, miksi ihmissuhteet vaikuttavat terveyteemme niin suuresti, on se, että läheiset ihmissuhteet rentouttavat ja lieventävät kehon stressireaktiota ja stressireaktion lieventyminen vaikuttaa positiivisesti kehoon. Läheisten ihmissuhteiden puuttuessa arjen haasteet saattavat laukausta kehossa stressireaktion ja aivot kokevat sen uhkana. Tämä stressireaktio vaikuttaa negatiivisesti kehomme toimintaan verenpaineesta alkaen. Läheiset ihmissuhteet siis rentouttavat ja saavat aivoissa tapahtuvan stressireaktion rauhoittumaan ja sillä on positiivisia vaikutuksia terveyteemme. Voisin joskus kirjoittaa lisää tuosta stressireaktiosta, se on todella mielenkiintoinen aihe.

Jos englanti sujuu hyvin, niin tässä alla erittäin hyvä video, jossa kerrotaan 75 vuotta kestäneestä tutkimuksesta ja siitä, mitä tutkimuksessa selvisi ihmissuhteiden merkityksestä meidän onnellisuuteen ja terveyteen liittyen.

No Comments

Post a Comment