Matala ferritiini ja järkyttävä väsymys
ferritiini, raudanpuute, rautavalmiste, ferrodan
685
post-template-default,single,single-post,postid-685,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,side_area_uncovered

Matala ferritiini ja järkyttävä väsymys

Moni on varmaan kuullut puhuttavan siitä, minkälaisia haasteita matala ferritiini eli matala rautavarasto voi aiheuttaa. Ferritiini on raudan varastoija ja sen puute voi vaikuttaa mm. vireystasoon sekä aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Kerron tässä postauksessa oman kokemukseni matalasta ferritiinistä.

Alkuvuodesta 2019 kärsin oudoista oireista, joihin ei tuntunut löytyvän selitystä. Oireita oli mm.

 • ihan järkyttävä väsymys. Väsymys oli erilaista kun silloin jos on vaan nukkunut liian vähän tai huonosti. Väsymys oli ihan jäätävää!
 • lihakset palautuivat todella huonosti urheilun jälkeen. Väsymyksen takia urheilukin jäi tosin vähemmälle.
 • hengenahdistus. Tuntui, että en saanut vedettyä keuhkoja täyteen ilmaa. 
 • palan tunne kurkussa
 • rytmihäiriöt. Ja näitä oli paljon. Jouduin jopa yhtenä yönä lähtemään rytmihäiriöiden takia päivystykseen.

Olin kuullut puhuttavan ferritiinistä ja pyysin lääkäriltä lähetteen ferritiinin mittaukseen. Tulokseni oli 17.5. Viitearvo ferritiinille on 10-150 µg/l, mutta nykyään raudanpuutteen raja-arvona pidetään arvoa 30 µg/l. Kokemukseni mukaan raudanpuutteen oireita voi ilmetä, jos arvo on alle 100 µg/l ja tavoitteeni on saada omakin arvo nostettua tuonne sadan kieppeille.

Raudanpuutteen korjaaminen

Raudanpuuteeni syynä on todennäköisesti kaksi raskautta ja pitkät imetysajat. Raudanpuutteen selvitessä aloin syömään rautalisää ja oireeni lähtivät helpottamaan. Ferritiinin nostaminen ei tosin käy hetkessä. Rautalisää täytyy syödä reilua annostusta useita kuukausia. Itse olen syönyt rautaa melko epäsäännöllisesti, sillä on ollut vaikea löytää rautalisää, joka sopisi minulle. Nyt testissä on muutama erilainen valmiste: 

Tehokkain näistä on todennäköisesti Ferrodan, mutta se aiheuttaa turvotusta ja vatsavaivoja, joten kokeilen saanko ferritiinin nousemaan noilla hellävaraisemmilla valmisteilla.
Raudanpuute on mahdollista korjata myös rautainfuusiolla. Äiti yrittää-blogissa on hyvä kirjoitus rautainfuusiosta.

Olemme mittauttaneet myös 5v ja pian 3v lapsilta ferritiiniarvot. Molemmilla ne olivat aivan liian matalat! Toisella 8 ja toisella 9. Lääkäri määräsi molemmille pojillemme rautakuurit. Toinen syö nestemäistä valmistetta ja toinen rautatabletteja. Kesän loppupuolella selviää, miten rauta-arvot ovat niillä nousseet. 

Jos kärsit väsymyksestä ja uupumuksesta tai oireista, joille ei meinaa löytyä selitystä, kannattaa mittauttaa ferritiini. Mm. Puhti on palvelu, jonka kautta ferritiinin pääsee mittaamaan ilman lähetettä. Suosittelen mittaamaan ferritiinin ennen rautalisän aloittamista ja jos ferritiini on matala, kannattaa myös varata aika lääkärille, jotta raudanpuutteen syy voidaan selvittää.


4 Comments
 • Leena Talvitie

  28/05/2020at11:32 am Vastaa

  Mulla on luultavasti ollut koko elämäni alhainen ferritiini. Kun se vihdoin mitattiin, oli arvo 6.2, eli vaarallisen alhainen. Mulla ei nähdäkseni ollut muita oireita, kuin tuo koko elämän kestänyt aaltoileva väsymys. Aaltoileva sen takia, että en koe ikinä olleeni kovin energinen, mutta välillä on kuitenkin vähän helpottanut. Toki mulla on muitakin ongelmia, jotka voi vaikuttaa, esim. hormoniepätasapaino. Nyt syön juuri tuota Ferrodania.

  • henkku

   28/05/2020at11:57 am Vastaa

   Tosi hyvä, että se ferritiini mitattiin sulta ja oot ottanut rautalisän käyttöön! Onko Ferrodan sopinut sulle? Mulle se aiheuttaa turvotusta ja vatsakipua. Toivotaan, että väsymys helpottaa, kun saat rautavarastoja nostettua.

 • Pipsa Sipilä

  28/05/2020at12:19 pm Vastaa

  Oi, ihanaa , että syy selvisi. Ja voi, että, ku alhanen, en ihmettele, jos voimat ollu vähissä.

  Tätä itekki epäilin silloin, ku , joskus nähtiin ja asiasta puhuit.

  Mä kävin kans mittauttaa itel oli noin 60 alkuraskaana.
  Söin nestemäistä ja olo parani.

  Itel nousi tän ketodietin myötä huimasti.

  Syön maksaa kerran viikossa, sisäelin jauhelihaa välillä päivittäinkin sekä viljat ku jäi, ni auttoi suuresti imeytymiseen.

  Oliko helppo ottaa pojilta?
  Yst Pipsa

  • henkku

   28/05/2020at1:24 pm Vastaa

   Tosi hyvä, että sait sillä nestemäisellä raudalla voinnin paremmaksi! 🙂 Ja voi olla, et sillä on myös merkitystä kun oot jättänyt viljat pois. Sulla oli hyvä tuo arvo alkuraskaudessa, kun sullakin on niin monta raskautta takana et monilla vois olla tuossa tilanteessa rautavarastot ihan tyhjillään. Pojilta verikokeen ottaminen sujui ihan hyvin, niillä oli sellainen puuduttava laastari kyynärtaipeessa ennen verikokeen ottamista 🙂 Vaikka ikävä tilannehan se on ja kesän lopulla täytyis ottaa vielä uudestaan.

Post a Comment